17 Şubat 2017 Cuma



Veri Enformasyon Bilgi Farkları 

Merhaba arkadaşlar, bloguma hoşgeldiniz. Bu blog yazımda sizlere veri,enformasyon ve bilgi nedir, arasındaki farklar ve birbiriyle olan ilişkilerinden bahsedeceğim.

Öncelikle her birinin ne anlama geldiğine bir bakalım.




1.VERİ : 

     İşlenmemiş,ham ve bir anlam yüklenilmemiş her bilgiye veri diyebiliriz. Tek başına kullanıldığında bir anlam ifade etmeyecektir. Birçok veri çeşidi vardır. Görsel, sayısal, ses ve video gibi çeşitlendirebiliriz. 
     
     Bilgileri oluşturabilmek için insanlar bu verilerden yola çıkarak sonuca varırlar.Örneğin gün içerisinde  mağazaya giren kişi sayısı, dışarıda havanın sıcaklığı, boyunuzun uzunluğu, göz renginiz veya son okuduğunuz kitabın sayfa sayısı veri kavramı için verebileceğimiz bazı örneklerdir. Bu verilerin hepsi bizi konuyla ilgili bilgilere götürür. 

     Eğer "Fatma matematik dersinin birinci sınavından 95 aldı." gibi bir cümle kurarsak cümlede veri kullanmış oluruz. Burada sınav notu ham bir gerçektir.


2.ENFORMASYON

     Verinin belli bir formülle düzenlenerek anlamlı hale dönüştürülmesidir. Başka bir deyişle veriler; özetleme, hesaplama, sınıflandırma, gruplandırma ve analizler aracılığıyla enformasyona dönüştürülmektedir. Yani veriler, düzenli ve anlamlı ilişkiler çerçevesinde bir araya getirildiğinde önem kazanarak enformasyona dönüşürler. (1) 

     Örneğin; sınıfın not ortalaması son 3 yılın en yüksek ortalamasına sahip gibi bir cümle kullandığımız an enformasyon içeren bir cümle kurmuş oluruz. Çünkü bu cümleyi söylemeden önce o yıllardaki sınıfın not ortalamaları sistemli bir şekilde analiz edildikten sonra sonuç bu şekilde özetlenmiştir.

3. BİLGİ

     Veri ve enformasyonlar bilginin temelini oluşturmaktadır. Bilgi, enformasyonun kullanılması ve yorumlanmasın sonucu ortaya çıkar. Başka bir deyişle bilgi, enformasyonun deney,yorum,analiz ile zenginleştirilmiş halidir.
     
     Bireyin bu enformasyon verilerini kullanarak bir sonuç çıkarması beklenir. Yukarıda verilen örnekten yola çıkarak "sınıfın ortalaması son 3 yıldır 75-85 arası bir puandır" dediğimiz an bir varsayımda bulunarak bilgi içeren bir cümle kurmuş oluruz.

1.ÖRNEK
2.ÖRNEK


FARKLAR
  • (Veri işlenmemiş rakamlar, sayılar ve figürlerdir. Bilgi verilerin işlenmiş halidir.
  • Veri bilgiden bağımsızdır. Bilgi ise veriye bağımlıdır.
  • Veri hamdır. Bilgi üründür.
  • Veri tek bir üniteden oluşur.  Bilgi ise gruplandırılmış verilerden oluşabilir.)3
  • Bilgiden düşüncelerden bahsedelirken , enformasyon belli bir veriler sonucu elde edilen hükmü bildirir.
  • Bilgi belli bir süreç boyunca oluşan olayı belirtir, enformasyon ise o an ortaya çıkan sonucu belirtir.
  • Verilerin tek başına bir anlam belirtmez, enformasyon ve bilgi bir sonuca ulaşmayı sağlar.
 Sonuç olarak bu üç kavramda birbiri ile doğrudan ilgili ve bağlantılıdır. Veriden enformasyona daha sonra da bilgiye geçilir. Bu süreç belli aşamalardan oluşur. Veriler toplanır öncelikle. Analiz edilir ve daha sonra yorumlanarak karar verilir. Enformasyon ve bilginin ne kadar doğru ve sağlıklı olduğunu verinin doğruluk payı ile doğrudan ilişkilidir. 

Bu ilişkiyi de aşağıdaki resim ile açıklayabiliriz.



(1)http://kisi.deu.edu.tr//sezgin/Bilgi_Yonetimi_Kavramlari.pdf
2.http://www.2eylul.com.tr/veri-enformasyon-bilgi-makale,2841.html
(3).https://limenya.com/veri-ve-bilgi-arasindaki-fark/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder